Duurzame spaarvormen

Duurzame spaarrekeningen

Tegenwoordig zijn er veel duurzame spaarrekeningen beschikbaar en dit brengt verschillende mogelijkheden met zich mee. Zo zijn o.a. ‘gewone’ duurzame spaarrekeningen, vrouwendepositos’, microkrediet spaarproducten etc. beschikbaar.

Gewone duurzame spaarrekeningen

Er zijn tegenwoordig veel duurzame spaarrekeningen met de kenmerken van “gewone” spaarrekeningen. Bij deze rekeningen zijn er dus geen extra beperkingen en vaak is het rendement ook vergelijkbaar met dat van gewone spaarrekeningen. Het enige verschil met een gewone spaarrekening is dat zij het geld investeren in projecten, bedrijven en overheden die mens en milieu niet schaden.

Goede doelen spaarrekening

Er bestaan ook spaarrekeningen waarmee u automatisch uw opgebouwde rente kunt doneren aan goed doel. Vaak kunt u dat doel zelf bepalen. Op deze manier kunt u dus op meerdere manieren bijdragen aan een betere wereld. Indien u het geld direct doneert, wordt er over uw spaargeld geen rente opgebouwd en daarom is het vaak mogelijk om zelf te kiezen wanneer dat geld wordt gedoneerd.

Deposito’s met een specifiek doel

Er zijn ook deposito’s die het geld gebruiken voor een speciaal doel, bijvoorbeeld om de positie van vrouwen te verbeteren of voor de bescherming van de Waddenzee. Uw geld wordt dan voor dit specifieke doel ingezet. Vaak wordt ook de rente die u krijgt over het spaargeld automatisch geschonken aan een verwant goed doel. Hierdoor investeert en doneert u tegelijkertijd aan een goed doel. Hoewel u geen rente uitgekeerd krijgt, kan het onder bepaalde voorwaarden, wel  belastingvoordeel opleveren.

Belastingvoordeel

Duurzaam sparen en beleggen kan belastingvoordeel opleveren. Zo krijgt u een  hogere vrijstelling in box 3 en een rendementsheffingskorting van 1,3%. Hierdoor kunnen sociaal-ethische investeringen een belastingvoordeel van ruim 2,5% opleveren. Bovenop de eventuele rente die u over het geld ontvangt. Deze fiscaal gunstige regeling komt in 2014 te vervallen. Hierdoor zal duurzaam sparen geheel vergelijkbaar zijn met ‘gewoon’ sparen.

Uw geld zetten op een duurzame spaarrekening kan, mede door het extra belastingvoordeel, dus erg interessant zijn. Maar net als bij gewone spaarproducten doet u er goed aan om te kijken of het betreffende product ook bij u past.

Top 4

Meest gelezen

Nieuwste berichten