Heeft het zin om over te stappen?

Wellicht bent u er net achtergekomen dat uw huidige spaarrekening niet de hoogste rente opbrengt en zou u graag willen overstappen, maar twijfelt u of dat wel zin heeft? In dit artikel kijken we naar de gevallen waarin overstappen wel of geen zin heeft. Overstappen naar een andere spaarrekening heeft vaak wel zin, maar niet in alle gevallen. U doet er dus goed aan na te gaan of overstappen in uw geval de moeite waard is.

Wanneer heeft overstappen wel zin?

Of overstappen zin heeft hangt af van het verschil in rente tussen uw huidige spaarrekening en die spaarrekening die u graag wil opnemen. Is het verschil (erg) groot dan heeft overstappen zin omdat u bij de nieuwe spaarrekening (veel) meer rente ontvangt. U dient er dan wel rekening mee te houden dat door het overboeken van het geld van de ene naar de andere spaarrekening  er een periode is waarin geen rente wordt opgebouwd. Dat is de periode waarin het geld van uw oude spaarrekening is afgeschreven maar nog niet is bijgeschreven op nieuwe spaarrekening. Vaak moet u zelfs het geld van uw oude spaarrekening overboeken naar uw betaalrekening (tegenrekening), voordat u dit geld kunt overboeken naar uw nieuwe spaarrekening. In deze periode staat geld bij een bank geparkeerd en niet op één van uw spaarrekeningen. Hierdoor bouwt u tijdens deze periode geen rente op. Is het renteverschil tussen uw huidige en uw toekomstige spaarrekening hoog genoeg dan zal dit snel worden gecompenseerd, bij kleinere verschillen zal het ook op termijn gecompenseerd zijn. Naast de rente zijn er ook andere redenen om over te stappen. Denk bijvoorbeeld aan betere voorwaarden of aan een meer duurzame spaarvorm.

Wanneer heeft overstappen geen zin?

Als de renteverschillen tussen uw huidige en de rekening waar u naar wilt overstappen (zeer) klein zijn heeft overstappen vaak niet veel zin. De extra renteopbrengst is vaak marginaal of kan in sommige gevallen zelfs nadelig uitpakken. Dit is het geval als u het geld niet lang op de spaarrekening kunt laten staan (omdat u het voor iets anders nodig hebt). Tijdens het overboeken bouwt u immers geen rente op en als het u het geld niet lang genoeg op uw nieuwe spaarrekening kan laten staan dan compenseert de hogere rente u niet voldoende voor uw overstap. Ook als u geld lang genoeg kunt laten staan op uw nieuwe spaarrekening kunt u zich afvragen of overstappen zinvol is bij marginale verschillen omdat het overstappen nogal tijdrovend kan zijn. Niet alleen het overboeken kost (relatief) veel tijd, maar ook het openen van een nieuwe spaarrekening kan veel tijd in beslag nemen. Daarnaast doet u er ook verstandig aan om te kijken of het nieuwe spaarproduct dezelfde, vergelijkbare of betere voorwaarden kent dan uw huidige spaarproduct.

Andere overstapredenen

Behalve de rentestand zijn er ook andere redenen waarom u wellicht wilt overstappen. Het kan zijn dat een andere bank betere voorwaarden biedt dan uw huidige (spaar)bank. Daarnaast kunt u ook overstappen omdat u ontevreden bent, bijvoorbeeld vanwege de klantenservice, over uw huidige bank.

 

Top 4

Meest gelezen

Nieuwste berichten