De Tegenrekening

Veel spaarrekeningen werken met een tegenrekening, maar wat is dit precies?

Met een tegenrekening bedoelen banken meestal een betaalrekening waarmee uw spaarrekening is gekoppeld. De tegenrekening is belangrijk omdat bij sommige banken het enkel mogelijk is om uw spaargeld over te maken naar de bijbehorende tegenrekening.

Het hebben van een tegenrekening is bij (vrijwel) alle spaarrekeningen verplicht, want anders kunt u immers geen geld op uw spaarrekening zetten. Daarnaast moeten banken er ook zeker van zijn dat als u het geld opneemt, het ook daadwerkelijk op uw rekening komt. Daarom zullen zij u vaak verplichten een vaste tegenrekening te gebruiken. Soms mag de tegenrekening een betaalrekening bij een andere bank zijn, maar meestal bent u verplicht bij dezelfde bank een tegenrekening te hebben.

Het kan nadelig zijn dat u verplicht een tegenrekening bij dezelfde bank te hanteren als waar u spaart. Bijvoorbeeld als u moet verhuizen naar een andere rekening omdat u hier al een tegenrekening heeft. De renteverschillen tussen de banken onderling zijn meestal niet erg groot en de kosten van de nieuwe bank zouden hoger kunnen uitvallen dan de hogere rentevergoeding en de bezuiniging door het opheffen van uw oude rekening. Daarnaast zitten er aan het overstappen tussen de banken ook grote nadelen, zo moet u bijvoorbeeld op tal van plaatsen uw nieuwe rekeningnummer doorgeven. Hoewel veel banken een overstapservice hebben kan dit toch zorgen voor extra werk, aangezien een overstapservice maar een jaar werkt en u al uw incasso-opdrachten (ook die maar een keer per jaar worden afgeschreven) moet wijzigen.

Top 4

Meest gelezen

Nieuwste berichten