Altijd voor de hoogste spaarrente gaan?

Regelmatig vragen spaarders zich af waar ze de hoogste rente kunnen krijgen, maar is de rekening waar u de hoogste rente krijgt ook de rekening waar u uw geld op wilt zetten? Zo willen veel spaarders liever niet investeren in projecten en bedrijven die de maatschappij of het milieu schaden. Voor die spaarders zijn er tegenwoordig (veel) rekeningen waarbij men op verantwoordelijke wijze geld kan laten groeien.

People, planet, profit

Bij de duurzame spaarrekeningen (en beleggingen) werkt men met de slogan “People, planet, profit”, waarbij de mens voorop staat, daarna het milieu en daarna pas de winst. Het spaargeld op deze rekeningen wordt dus enkel geïnvesteerd in projecten die de maatschappij niet schaden, het milieu sparen of verbeteren en die daarnaast ook rendabel zijn. Hoewel de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd dus aan strenge criteria worden onderworpen betekent dit niet dat dat ten koste van het rendement hoeft te gaan. Zo krijgt u bijvoorbeeld op een spaarrekening van de ASN Bank meer rente dan op die van de Rabobank of de ING. Hoewel u dus niet de hoogste rente ontvangt, hoeft u dus ook maar weinig in te leveren om toch mens- en milieuvriendelijk te sparen.

Duurzaam sparen

Er zijn vele vormen van duurzaam sparen, net als bij reguliere spaarrekeningen. U kunt ook duurzaam sparen en investeren met een specifiek doel, bijvoorbeeld het bevorderen van vrouwenrechten of eerlijke handel. Daarnaast zijn er ook banken die u aanbieden om het geld dat u als rente uitgekeerd ontvangt rechtstreeks te schenken aan goed doel. Meer hierover leest u in ons artikel over duurzame spaarrekeningen. Met deze spaarrekeningen kunt u dus proberen iets bij te dragen aan betere wereld m.b.v. uw spaargeld.

Groensparen

Een andere specifieke vorm van duurzaam sparen is groensparen. Uw geld wordt dan enkel geïnvesteerd in projecten die goed zijn voor het milieu. Dit zijn bijvoorbeeld projecten als windmolenparken of projecten die er voor zorgen dat de CO2 uitstoot wordt verminderd. Niet enkel de kleine duurzame banken bieden dit aan, maar ook de grote banken bieden rekeningen aan waarbij het ingelegde geld wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Meer hierover leest u in ons artikel over groensparen.

Belastingvoordeel

Duurzaam sparen en beleggen levert niet alleen een aardig rendement op, maar kan u ook veel belastinggeld schelen. Bij het investeren in duurzame projecten kunt namelijk een verhoogde vrijstelling krijgen voor de vermogensbelasting. Hiermee heeft u dus een dubbel voordeel, u ontvangt niet alleen een rendement op het geld dat u heeft gespaard maar ook betaalt u daar minder belasting over. Hoewel deze belastingvoordelen binnenkort worden afgebouwd kunt u er in de tussentijd nog wel uw voordeel ermee doen. Meer informatie vindt u op onze pagina over vermogensbelasting.

Naast duurzaam sparen en beleggen kunt u ook duurzaam bankieren. Hierbij wordt uw geld enkel geïnvesteerd in projecten die duurzaam zijn en bijdragen aan het milieu en de maatschappij. Enkele duurzame banken zijn bijvoorbeeld de ASN Bank en de Triodos Bank.

Top 4

Meest gelezen

Nieuwste berichten